ADHD /ADD/AUTISM
Vi erbjuder en noggrann och omsorgsfull neuropsykiatrisk utredning för både barn, ungdomar och vuxna, dvs utredningar för bland annat ADHD och autism. Då vill vi gärna ta den tid för att få träffa dig så att vi kan hjälpa dig hitta rätt - oavsett om det är för dig eller för ditt barn.
SORG
Tillvaron påverkas mycket för både vuxna och barn när någon i familjen dör. Att visa och dela sorgen kan vara ett sätt att hantera och bearbeta en svår period. Du som vuxen kan ändå känna dig osäker på hur du kan möta barnens sorg. Ibland kan barn sörja på oväntade sätt.
SÖMNSTÖRNINGAR
Det är vanligt att barn ibland sover sämre än vanligt, eller har svårt att somna. Många barn drömmer mardrömmar i perioder. Mer ovanliga sömnbesvär är att gå i sömnen eller ha nattskräck.
DEPRESSION
Du kan ha fått en depression om du känner att du inte har samma ork som du har tidigare haft, om du är nedstämd och känner dig trött i en längre period. Ibland kan depression innebära att man tappar lusten till att göra sådant som man annars brukar tycka om att göra. Då kan du behöva hjälp för att kunna må bättre. Även om depression känns svårbehandlad när man är deprimerad blir de allra flesta som lider av depression bättre redan efter några veckor med den rätta behandlingen.
PANIKSYNDROM OCH PANIKATTACKER
Du kan ha vad som kallas paniksyndrom om du har återkommande panikattacker och har börjat undvika vissa situationer och platser som ett resultat av panikattackerna. Ifall rädslan för att flera panikattacker ska inträffa övertar ditt beslutsfattande behöver du söka hjälp. Det finns behandlingar som har visat på goda effekter för paniksyndrom och panikattacker och som har hjälpt många andra med symtomen.
PTSD (Post-traumatiskt stress syndrom)
Barn- och unga kan ha svårt att må bra igen efter att ha varit med om allvarliga händelser eller trauman. Barnet som har varit med om något traumatiserande kan återuppleva plågsamma minnen och mardrömmar; man kan även ha svårt att koncentrera sig och upplevas som lättretad. Med rätt stöd och behandling har många med posttraumatiskt stressyndrom goda chanser att bli fria från sina symtom och må bra igen.
GAD (Generaliserad Ångest)
Generaliserat ångestsyndrom (GAD) kännetecknas av ihållande och överdriven oro för en rad olika saker. Personer med GAD kan förutse katastrofer och kan vara alltför oroade över pengar, hälsa, familj, arbete eller andra frågor.
BDD (Dysmorfofobi)
Om du upplever att ditt utseende är så fult eller konstigt att det begränsar ditt dagliga liv kan du ha något som kallas dysmorfofobi. Det kan innebära att du ägnar mycket tid varje dag åt att kontrollera eller dölja ditt utseende och att du undviker andra människor. Sök hjälp om du har det så.
FOBI
Det är vanligt att barn och tonåringar känner oro och rädsla. Det är inte farligt att känna starka känslor, Men om rädslan inte går över och dessutom påverkar hur barnet eller tonåringen fungerar i vardagen kan det vara ett ångestsyndrom.
AGORAFOBI
Agorafobi är en rädsla för att hamna på platser eller i ställe som är svåra att fly ifrån. Ibland kallas det torgskräck, men rädslan handlar inte enbart om öppna platser som torg.
SEPARATIONSÅNGEST
De flesta barn är ibland oroliga och rädda för att bli lämnade eller övergivna av sina föräldrar eller närmaste, till exempel vid lämning på förskola eller skola. Men vid separationsångest påverkas hela tillvaron. Det kan exempelvis röra sig om att barnet inte vill vara ensam i sitt rum eller sova i sin egen säng och ofta uttrycker barnet en rädsla att föräldern kommer att dö eller försvinna.
OCD (Tvångssyndrom)
Gör att du måste tänka på ett visst sätt, eller göra saker på ett specifikt sätt eller i en specifik ordning. Annars får du ångest eller tror att någonting hemskt kommer att hända. Tvångssyndrom kan vara väldigt påträngande och jobbiga att motstå men det finns behandlingar för det som har visat på god effekt och som har hjälpt tusentals unga och vuxna som lider av tvång.
ÄTSTÖRNING
Det finns olika typer av olika ätstörningar. Det dom har gemensamt är att du tänker mycket på din kropp och vad du äter. Det påverkar dig och kan orsaka skada både din kropp och din vikt.
ANOREXI
Är en ätstörning. Den innebär att du försöker svälta dig för att gå ner i vikt, trots att du väger mindre än vad som är hälsosamt för din längd och ålder. Anorexi kan vara livshotande om du inte får behandling. De flesta som får behandling blir friska.
BULIMI
Är en ätstörning som innebär att du hetsäter och sedan försöker göra dig av med maten. Bulimi kan påverka hur du mår psykiskt och ge allvarliga skador på kroppen om du inte får behandling. Du kan även ha hetsätningsstörning som innebär att om du ofta och återkommande äter utan att kunna kontrollera dig, och får i dig stora mängder mat på kort tid. Hetsätningsstörning kan leda till fysisk och psykisk besvär.